KONINKLIJKE MAATSCHAPPIJ
TOT REDDING VAN
DRENKELINGEN

HELD

Previous
Next

6 Oktober 2022
Mark Tyrrell, 44 jaar uit Wateringen, rijdt op een droge en heldere avond op de Dorpskade van Wateringen richting A4. De auto voor hem begint te slingeren, rijdt een lantaarnpaal om en komt op de kop in het water terecht. Mark springt te water, kan de deur aan de walkant niet openen, ook niet met de hulp van een door omstanders gegooid fietsslot. Hij klimt over de bodem van de auto waarbij hij hand verbrand, en weet gelukkig de deur aan de andere kant te openen.
In het avonddonker en donkere troebele water krijgt hij een arm te pakken van een inzittende. Het lukt echter niet om de inzittende naar buiten te trekken en hij krijgt het ook niet voor elkaar de gordel los te maken.
Inmiddels had zich een groep fietsers verzameld aan de kant en na meerdere hulpvragen springt Yannick van den Dop met een behanger mes te water. Daarmee kan Mark de gordel doorsnijden; ook zijn eigen vingers raken daarbij gewond. Ook drie mannen met waadpakken (Dirk Jan de Bruin, Henk Jan van Dijk en Niels van Bergeijk; werkzaam bij De Bruin Grond-, weg- & waterbouw die daar aan het werk waren) gaan te water. Gezamenlijk weten ze de erg zware bestuurder aan de kant te krijgen. Al met al zou de redding 16 minuten geduurd kunnen hebben.
Alle redders staan hierbij tot de bekkenkam in het water.
Reanimatie is nodig. Anne den Hertog uit Delft begint hiermee tot de inmiddels gearriveerde brandweer het kan overnemen. Op dat moment blijkt er een polsslag te zijn. Inmiddels was Mark nogmaals te water gegaan om zeker te zijn dat er niet meer mensen in de wagen achtergelaten waren.
Het slachtoffer werd in de ambulance begeleid door een MMT-arts.
Gegevens over de identiteit van het slachtoffer zijn niet bekend.
De Maatschappij bekroont de 6 redders met een bronzen medaille voor het teamwerk wat ze hebben verricht