KONINKLIJKE MAATSCHAPPIJ
TOT REDDING VAN
DRENKELINGEN

HELD

Previous
Next

26 Februari 2024
Op zondagnacht 25 februari rond 01:00 uur hoort Ammar hulpgeroep uit het water. De Syriër rent naar het vlak aangemeerde vluchtelingenschip MS Calypso, waar hij woont, voor versterking. Ahmad, Mohammed en Mohammed, allen ook Syrische vluchtelingen en bewoners van het schip, gaan onmiddellijk met hem mee. De jonge vrouw ligt in het water onder de hoge kademuur van Hellevoetsluis, waar het schip sinds 1 dag aangemeerd ligt.
Door de steile kade lukte het de vrouw niet om zelfstandig het water uit te komen. De redders twijfelen geen moment en springen in de vestinggracht om haar te redden, "We móesten wat doen". Ahmad brengt de vrouw in veiligheid. Maar daarna moet hij ook nog een van zijn mede zwemmers redden, die in de problemen komt door de lage temperatuur van het water.
In de tussentijd wordt de drenkeling op het schip verzorgd en warm gehouden en verlenen eerste hulp en tot de ambulance komt.
Burgemeester Peter Rehwinkel van de gemeente Voorne aan Zee zette de bewoners van het vluchtelingenschip donderdag 29 februari al in het zonnetje, ook namens de geredde vrouw en haar familie. De redders kregen bloemen en een lokaal cadeautje overhandigd.
De Maatschappij bekroont de drie redders die te water zijn gegaan met een zilveren medaille en de overige drie betrokken personen met een oorkonde.