KONINKLIJKE MAATSCHAPPIJ
TOT REDDING VAN
DRENKELINGEN

HELD

Previous
Next

19 April 2023
Op 19 april om 13 uur rijdt Daisy de Waal-Malefijt, leeftijd onbekend en 27 weken zwanger, met haar auto over de A9 nabij Heemskerk.
Ze verliest dan het bewustzijn en komt met haar auto ondersteboven in een brede sloot terecht. Het moet een forse klap zijn geweest want de brokstukken lagen overal in het water.
Drie omstanders die dit zien gebeuren gaan te water, krikken de auto open wat na ongeveer 15 minuten gelukt zou zijn, halen haar aan de kant en beginnen met een kortstondige reanimatie die snel resultaat had als het slachtoffer nog blijkt te ademen. Het gaat om Rick Veldt (36 jaar uit Castricum), Tanja van Riessen (38 jaar uit Uitgeest) en Martin van Stel (58 jaar, woonplaats onbekend). Rick had zo hard aan de deur getrokken dat hij blauwe handen had en enkele dagen zijn armen niet kon gebruiken. Tanja en Rick waren beiden onderkoeld waarbij Rick werd opgewarmd door de, inmiddels ook geredde, hond van mevrouw de Waal-Malefijt die op hem ging liggen toen deze de warmte opzocht in een van de brandweerauto’s.
Overigens had deze Rick toevallig een dag eerder een cursus gehad over de reanimatie van drenkelingen waardoor hij enigszins vertrouwd was met de kenmerken van een drenkeling.
Brandweerduikers zijn nog op zoek gegaan naar meer slachtoffers en ook de helikopter van het MMT kon onverrichter zake wegvliegen.
Het slachtoffer was zwaargewond en heeft 6 dagen in coma gelegen. In deze periode is ook een zoon geboren bij wie een hersenbloeding en herseninfarct zijn opgetreden.

De Maatschappij bekroont de drie redders met een zilveren medaille.