KONINKLIJKE MAATSCHAPPIJ
TOT REDDING VAN
DRENKELINGEN

HELD

Previous
Next

17 September 2022
Op zaterdagavond rijdt een taxibusje met één passagier, de 89-jarige A. van K. uit Krimpen aan den IJssel, naar de veerpont over de IJssel met de intentie van daar naar Kinderdijk te rijden. Om een onbekende reden heeft de 65-jarige chauffeur, R.G., niet in de gaten dat de veerpont aan de andere kant ligt en rijdt door deze inschattingsfout van het talud af de IJssel in.
Door de krachtige stroming wordt het busje naar het midden van de rivier getrokken (15 meter van de kant) en begint te kantelen waarbij de achterzijde door een luchtbel nog even boven water blijft. Daarna springt de achterklep open en de passagier komt in de snelstromende rivier terecht via de achterklep.
Gelukkig zien de schipper en twee wachtende passagiers wat er aan de hand is en varen ze vol gas naar het taxibusje.
De schipper probeert verder afdrijven te voorkomen en de bemanning gooit met reddingsmiddelen. Hendricus Riksman, 52 jaar uit Krimpen aan de Lek, gaat daarna te water en weet beide drenkelingen te bereiken. Hij is een ervaren zwemmer, die zich comfortabel voelde in het koude en donkere water.
De drenkelingen waren ongeveer 10 meter van de veerpont verwijderd. Intussen heeft Marvin Hendriks, 24 jaar uit Krimpen aan den IJssel, 112 gealarmeerd; de centralist verzoekt hem aan de telefoon te blijven wat tot hij de drenkeling en de chauffeur samen met de schipper aan boord kan hijsen via de op- en afrijklep van de veerboot.
De Maatschappij bekroont de heer H. Riksman met een zilveren medaille en een oorkonde voor M. Hendriks en de bemanning van de veerpont L. Klop en J. Rosenbrand.