KONINKLIJKE MAATSCHAPPIJ
TOT REDDING VAN
DRENKELINGEN

HELD

Previous
Next

Brons voor dappere redders

12 Juni 2021
Op 12 juni gaat een 10 jarige Eritrese jongen zwemmen in het ondiepe water van het Gooi-meer bij Huizen.
Hij drijft af naar de diepe aanloop-geul richting de haven van Huizen, waar hij niet meer kan staan.
Vanaf de kant zien 2 leeftijdsgenoten, Jayden en Dex hem gelukkig. Hij is op dat moment tussen de 1 en 5 meter van de kant. Ze besluiten om onmiddellijk hulp te halen door naar de vader van Dex, Gert Bonefaas te gaan.

Dex blijft staan om de jongen in de gaten te houden, want hij weet dat het te gevaarlijk is om zelf daar heen te zwemmen. Jayden rent naar Dex’s vader en alarmeert hem. Die komt direct aan rennen en ziet zijn “buurvrouw” Nicolette van Gorp en roept haar hulp in. Er is een jongen aan het verdrinken is de boodschap. Gert komt ter plekke en springt in het water terwijl Nicolette met 112 belt en aanwijzingen geeft aan Bert waar de jongen zich bevindt. Zij bewaakt daarmee dat Gert in de goede richting zwemt als hij de jongen soms uit het oog verliest. Ondertussen heeft zij contact met 112. Als de drenkeling aan wal wordt gebracht is hij bewusteloos en ademt niet meer. Gert zet hem recht op en verricht handelingen waarop hij spontaan gaat spugen, water overgeeft en weer gaat ademen. Dat gaat langzaam maar zeker de goede kant op.

Vanuit 112 worden nog wat controlevragen gesteld en de uitgestuurde ambulance wordt teruggeroepen nu de jongen weer op eigen kracht alles lijkt te doen. Ook de politie is niet ter plaatse geweest. Gert en Nicolette brengen de jongen naar huis voor een goede overdracht van wat er is gebeurd. Daar blijken de ouders niet aanwezig te zijn maar wel een oudere zus. Later op de avond horen Gert en Nicolette dat iemand die dit is overkomen nog 24 uur lang een zeker risico loopt. Zij besluiten naar de jongen te gaan, er waren geen ouders, en dat te bespreken. Aansluitend gaan zij naar de eerste hulp waarna een nachtopname wordt geregeld voor de zekerheid. Nicolette en haar partner halen de volgende dag met de zus van de drenkeling de jongen op in het ziekenhuis. Het gaat dan nog steeds goed met hem. Zij brengen hem thuis. De Maatschappij bekroont de vier redders met een bronzen medaille.