Muntendammer stel gehuldigd voor redding drenkeling

“Ik denk dat iedereen had gedaan, wat wij hebben gedaan.” Dit zegt Jordy Drenth (22) uit Muntendam over zijn – met z’n vriendin Stephanie Born (25) – kordaat optreden bij het redden van de op zondag 24 september vorig jaar met zijn scootmobiel te water geraakte Jan Broekema (75) aan de Beneden Verlaat in Muntendam. De redders werden vanmiddag gehuldigd voor hun heldendaad.

Waarnemend burgemeester Rein Munniksma van Midden-Groningen mocht het stel – sinds 7 weken ouders van een zoon, Jayven – vanmiddag in het voormalige gemeentehuis in Muntendam namens de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen huldigen. Ze kregen allebei een oorkonde uitgereikt. Jordy kreeg bovendien een medaille.

Wat gebeurde er precies die zondagmiddag 24 september?

Broekema, woonachtig op de grens Veendam met Muntendam, ging ’s middags tegen 1 uur met zijn scootmobiel op pad. Hij was op weg naar het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek. Op Beneden Verlaat ging het mis. Zijn echtgenote Annechien Broekema – Spieard (74) vermoedt dat haar man in gedachten was en zo pardoes het water inreed.

Waar waren Jordy Drenth en Stephanie Born op dat moment?

“We zouden voor het eerst gaan fietsen. We waren net de straat uit toen ik een scootmobiel op zijn kant zag liggen. Ook zag ik kringetjes in het water.” Jordy aarzelde geen moment en sprong het water in. Stephanie belde de hulpdiensten. Jordy Drenth kon op ‘iets’ in het water steunen, waardoor het gemakkelijker werd om het hoofd van Broekema boven water te houden. Stephanie hield hem rustig door met de drenkeling te praten.

Hoe reageerde mevrouw Broekema?

“Het was mooi weer. Ik was aan het zonnen bij huis. Ik zag een ambulance staan bij de buren en dacht dat de buurman niet goed was geworden. Toen kwam een politieagent aanrijden op de scootmobiel van mijn man. Ik kon wel door de grond gaan tot mijn man riep: ‘ik ben er nog hoor’. Mijn man moest een nacht in het ziekenhuis blijven.”

Weduwe

De jonge helden gingen ’s avonds op bezoek bij Annechien Broekema. “Ze zijn direct langs geweest om te horen hoe het met mijn man ging. Ik heb ze allebei 50 euro gegeven als beloning. Als zij er niet waren geweest, was ik nu weduwe geweest. Dankzij hen hebben wij in december ons 50-jarig huwelijk kunnen vieren.”

Niet alleen op pad

Jan Broekema mag niet meer alleen op stap in zijn scootmobiel. “Dat wil een van mijn dochters niet meer hebben.”

Wanneer minuten uren duren

Secretaris Paul Vasseur van stichting Maatschappij tot Redding van Drenkelingen was bij de uitreiking aanwezig. Hij had voor onder anderen Munniksma, de familie Broekema en Jordy Drenth het jubileumboek van de stichting ‘Wanneer minuten uren duren’ meegenomen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *