Machiel Fyan: Een Echte HELD!

In januari van dit jaar lukt het de Spijkenisser Machiel Fyan om de onfortuinlijke fietser Jan ’t Hart het leven te redden door zijn hoofd meer dan twintig minuten boven water te houden. Diverse brandweerlieden kunnen de twee uiteindelijk, met veel inspanning, op het droge krijgen.

Nissewaard – Op een frisse middag in januari besluit de 85-jarige Jan ´t Hart uit Spijkenisse-Noord op zijn speciaal aangepaste driewielfiets een stukje te gaan rijden. Maar op de Molendijk, vlak bij zijn huis, gaat het al snel vreselijk mis. Hij wordt niet goed en rijdt ongewild van de hoge en steile dijk af en komt heel ongelukkig onder zijn zware fiets in de sloot terecht. Omdat zijn voeten met klittenband aan de pedalen vastzitten, lukt het hem niet om los te komen. Hij kan maar niet onder zijn fiets vandaan komen. Het lukt hem, met veel moeite, nog wel om zijn hoofd een klein beetje boven water te houden.

Werk

Vanaf zijn werk, in Hoogvliet, rijdt Machiel Fyan over de Spijkenisserbrug naar huis, ook in Spijkenisse-Noord. Hij slaat rechtsaf om via de Molendijk verder te fietsen. In de bocht ziet hij iets vreemds in de sloot: een hoofd en een klein fietswiel. Hij denkt gelijk: “Daar ligt een kind in het water!” Hij bedenkt zich geen moment, laat zijn fiets vallen, rent de dijk af, doet ondertussen jas en trui uit, maar vergeet even zijn mobiel. Er stoppen gelukkig meer mensen. Machiel roept: “Bel 112 en geef de plaats door!” Zonder dralen springt hij in het koude water, pakt het hoofd van het slachtoffer en houdt hem boven water. Machiel: “Hem eruit halen, lukte echt niet. We zakten steeds verder in de modder en die fiets was vreselijk zwaar!

Zilveren medaille

Voor deze heldhaftige daad heeft de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen vorige week de zilveren medaille uitgereikt. Secretaris Paul Vasseur en burgemeester Mirjam Salet steken daarbij niet onder stoelen of banken, dat zij het kordate optreden van Machiel zeer waarderen. Ook oud-wethouder Gert-Jan ’t Hart is aanwezig. Hij zegt heel trots: “Machiel heeft die medaille volledig verdiend!”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *