Internationale standaard voor drenkelingen onderzoek mogelijk gemaakt door MRD

Deze week verschenen als gelijktijdige dubbelpublicaties in Circulation ( Cardiovasc Quality Outcome) en Resuscitation de revisie van de Utstein template voor verdrinkingen.

De bedoeling van deze richtlijn is dat wetenschappers die onderzoek willen gaan doen naar verdrinking werken met dezelfde parameters, definities en categorieën waardoor de resultaten van verschillende studies beter met elkaar te vergelijken zijn.
De eerste Utstein template kwam tot stand naar aanleiding van het World Congress on Drowning Prevention in 2002. Inmiddels zijn ongeveer 20 Utstein onderzoeken gepubliceerd. De kick-off meeting voor de tweede template vond plaats tijdens het World Congress on Drowning Prevention in Potsdam in 2013.

De meeting werd gesponsord door de MRD waardoor 20 internationale experts aanwezig konden zijn. Het heeft daarna nog ruim 3 jaar geduurd voor de huidige versie de instemming had van alle deelnemers. Daarna moest het manuscript nog diverse commissies passeren omdat hier om richtlijnen gaat.

Bijlage: Utstein drowning – Resuscitation

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *