‘Haar glimlach verzacht mijn leed’

 

 

 

SLIEDRECHT – Rob Rijnders en Dagmar Vleugel zijn op woensdag 1 februari onderscheiden door de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen (MRD). Burgemeester Bram van Hemmen overhandigde Rijnders een Zilveren Medaille der Maatschappij en een bijbehorend getuigschrift. Vleugel ontving een oorkonde als blijk

van waardering van de MRD.

Door Jelle den Toom

De Sliedrechters ontvingen eerder het Sliedrechts Compliment voor hun heldendaad op 7 september 2016. Zij redden die avond de 15-jarige Helena uit Dordrecht van de verdrinkingsdood. Ze was bij de Merwedebrug te water geraakt. Rijnders hoorde een kreet om hulp en sprong meteen het water van de Merwede in. Vleugel kwam direct naar de kant en heeft Helena samen met Rijnders op de hoge kant gekregen. “Ik ben blij met mijn medaille, maar ik ben nog veel blijer dat jij er nog bent”, zegt Rijnders terwijl hij met betraande ogen naar Helena kijkt.

Het officiële moment op de burgemeesterskamer van het gemeentekantoor was een emotioneel samenzijn. Wijkagent Klaas Blokland las zijn aangrijpende column voor die hij naar aanleiding van de reddingsactie had geschreven. Niet veel mensen hielden het droog. Zeker toen Blokland in zijn column vertelde dat Rijnders jaren geleden zijn 5-jarige dochter aan de verdrinkingsdood is verloren.

Het verlies van zijn dochter kwam ook tijdens zijn heldendaad weer boven. “Op het moment dat ik dat water insprong, dacht ik: ik zwem naar mijn dochter toe. Toen Helena en ik elkaar net ontmoetten toen kreeg ik ook kippenvel over heel mijn lijf. Ik wist niet dat zij hier ook zou zijn”, zegt Rijnders glimlachend. “Ik ben zo blij dat ze nog in leven is”, zegt hij met tranen van trots.

Het slachtoffer en haar redders hadden elkaar nog niet eerder ontmoet sinds die betreffende zomeravond. Inmiddels is Helena weer helemaal hersteld en maakt ze het goed. “Ik vind het heel bizar dat we elkaar nu kunnen zien”, vertelt ze met tranen in haar ogen. “Het lijkt me leuk om binnenkort een keer bij elkaar op bezoek te gaan. We houden zeker contact”, besluit ze.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *